martes, 1 de mayo de 2012

ELS CARNABÁLS PERDEUS

ELS CARNABÁLS PERDEUS

Antes del siglo XX, la chen dels llugás se dibertiben molto cuan arribaben els Carnabáls. Tal siglo XX, ixes costumbres ban aná desaparesen.Les autoridáts dels llugás: Alcalde, Capellán, Sibíls, no bedeben be alló y poc a poc se ban aná amortán els Carnabáls.
Tals Carnabáls la chen fèbe, mès u menos, coma fan ara els chóbes dan "el botellón" pero mès a lo bruto.

Les còses no yèren igual a tots els llugás, pero yei costumbres que si que aparesen a casi tots.
Istes son algunes de les còses que se fèben tals Carnabáls:

1)S´ embadurnaben les cares dan carbón y així podeben fè mès l´ animal, perque la chen no podebe coneixelos.

2)El hòmes se bestiben de dònes, les dònes se bestiben d´ hòmes. D´ ixa manèra anaben al baile  y
coma la chen yère tan confundida, pensaben que ballaben dan una dòna y resultabe que yère hòme.
Tot lo que pasabe al baile se contabe dispués per les carrères y la chen se fèbe rises tot el an.

3)Fèbe de Rey del Carnabal un ninot fèto de palla, bestíu dan trapos , paresebe un espantamoixóns.
El penchaben a un puntal a la pllasa y presidibe les fiestes. El saguer día de Carnabal se cremabe el ninot a la hora de sopá y ya comensabe la Cuaresma.

4)Algúns chobenastros ya disfrasáts, s´ escabulliben del baile y se ficaben a les cases ta prenese llonganises, chorisos, u pernílls dels rebosts. A alguna pobre dòna se len ban llebá hasta la òlla del foc. Dan tot lo que rapiñaben se fèben una buena lifara.

5)Les dònes soltères y algunes casades chóbes, si pillaben algún chobenastro u tión despistáu, el ficaben a un pallèro y "le contaben les bieges". L´ hòme quedabe ben escarmentáu y may mès se dixaríe pillá per les dònes cuan tornasen els Carnabáls.

6)Els hòmes montaben el ninot a un burro y recorreben les carrères del llugá paránse a cada casa ta fè "la plléga". Demanaben a la chen butifarres, chorisos, llonganises, ous y trúnfes. Dan tot lo que repllegaben se fèben un buen sopá. Dispués de sopá anaben a les cases de les dónes ta inbitales a que anasen al baile. Yei otros llugás agón yèren les dònes les que se fèben "plléga" y sopá.

7)Se solebe fè el "ball del óso". El balladó prinsipal anabe bestíu dan la pèll d´ un óso y caminabe y se bochabe coma si fuese óso de berdat. Isto ball s´ acababe cuan cayebe a tèrra ya benseu.
Recordabe isto ball, els altros temps, cuan els hòmes casaben òsos y se guardaben la pèll ta podé aná mès abrigáts cuan fèse fret.

8)Cuan bedeben a alguno treballán els díes dels Carnabáls anaben a buscalo ta oblligalo a dixá de treballá. El fèben caminá ta la taberna y allí hèbe d´ pagá el bino ta que bebesen tots.

                                                                            --------
                                                                              JJSS



No hay comentarios:

Publicar un comentario